
 
 

STATE OF WASHINGTON 
 

DEPARTMENT OF HEALTH 
 

Olympia, Washington 98504 
 

 
 
May 10, 2023 
 
 
Aldo Frosinini 
DaVita, Inc. 
32275 – 32nd Avenue South 
Federal Way, Washington 98001 
e-mail: Aldo.Frosinini@davita.com 
 
RE:  Determination of Reviewability #23-17 Kennewick Hemodialysis Only Facility 
 
Dear Mr. Frosinini: 
 
The Department of Health (Department) has completed the review of your request regarding the 
establishment of home hemodialysis (HHD) training program that does not provide any in-facility dialysis 
services.  The HHD training program would be located at 6816 West Rio Grande Avenue Suite B in 
Kennewick, [99336], within Benton County.  This determination of reviewability request asks whether a 
facility exclusively dedicated to training services for hemodialysis patients is a “health care facility” under 
RCW 70.38.025(6) and WAC 246-310-010(26). Throughout this evaluation, such facilities will be referred 
to as “HHD-only facility.”  
 
Below is the information considered and the facts relied upon by the Certificate of Need (CN) Program in 
reaching its conclusion regarding your request. 
 
SOURCE INFORMATION CONSIDERED 
• DaVita’s Determination of Reviewability request [DOR23-17]  
• DaVita’s screening response and supplemental information. 
• DaVita Inc.’s Determination of Reviewability #21-02 
• Revised Code of Washington (RCW) 70.38 
• Washington Administrative Code (WAC) 246-310 
• 42 Code of Federal Regulations (CFR) Title 42, Chapter IV, Subchapter G, Subsection 494 
• 2005 CN rules 
• 2006 ESRD rulemaking records 
• 2016 ESRD rulemaking records 
 
 
DEPARTMENT ANALYSIS 
 
Current Statutes and Rules 
RCW 70.38.105(3) prohibits persons from engaging in “any undertaking which is subject to certificate of 
need review under [RCW 70.38.105(4)] without first having a received from the department either a 
certificate of need or an exception granted in accordance with this chapter.” RCW 70.38.105(4)(a) makes 
the construction, development, or establishment of a new “health care facility” subject to CN review.  Based 
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on this directive, applicability of the chapter to HHD-only facilities is dependent on whether a proposal 
concerns a facility that meets the definition of “health care facility.” 
 
RCW 70.38.025(6) defines a “health care facility” to mean: “hospices, hospice care centers, hospitals, 
psychiatric hospitals, nursing homes, kidney disease treatment centers, ambulatory surgical facilities, and 
home health agencies….” [emphasis added] WAC 246-310-010(26) defines a “health care facility” in the 
pertinent part as follows: "Health care facility" means hospitals, psychiatric hospitals, nursing homes, 
kidney disease treatment centers including freestanding dialysis units, ambulatory surgical facilities, 
continuing care retirement communities, hospices and home health agencies,…” [emphasis added] 
Therefore, a HHD-only facility providing training services for peritoneal dialysis patients would be subject 
to CN review if it falls within the definition of “kidney disease treatment center.”  
 
Dialysis services are specifically governed under CN rules WAC 246-310-800 through WAC 246-310-830. 
The definition of “Kidney Disease Treatment Center” under WAC 246-310-800(10) is: "Kidney disease 
treatment center" or "kidney dialysis facility" means any place, institution, building or agency or a distinct 
part thereof equipped and operated to provide services, including outpatient dialysis. In no case will all 
stations at a given kidney disease treatment center or kidney dialysis facility be designated as self-dialysis 
training stations. For purposes of these rules, kidney disease treatment center and kidney dialysis facility 
have the same meaning.” [emphasis added] 
 
WAC 246-310-812, which addresses need forecasting methodology, opens with the following statement: 
“A kidney dialysis facility that provides hemodialysis or peritoneal dialysis, training, or backup must meet 
the following standards in addition to applicable review criteria in WAC 246-310-210, 246-310-220, 246-
310-230, and 246-310-240.” [emphasis added] 
 
WAC 246-310-800(21) defines “training services:” 
 
"Training services" means services provided by a kidney dialysis facility to train patients for home dialysis. 
Home training spaces are not used to provide in-center dialysis treatments. Spaces used for training are 
not included in the facility's station count for projecting future station need or in calculating existing station 
use. Stations previously designated as "training stations" may be used as in-center dialysis stations and 
will continue to be included in the facility's current station count for projecting future station need or in 
calculating existing station use. For the purpose of awarding the point for home training in the superiority 
criteria section (WAC 246-310-823), training services include the following: 

(a) Home peritoneal dialysis (HPD); and 
(b) Home hemodialysis (HHD). 

 
WAC 246-310-827, which establishes points-based superiority criteria to compare competing applications, 
awards points for providing training services. 
 
Prior Versions of the Rules 
The program also examined the recent rulemaking history of the kidney dialysis CN rules. Except for the 
period between 1993 and 2007, it does not appear that the Department considered training facilities in 
connection with kidney dialysis treatment centers when calculating need. Between 1993 and 2007, the 
methodology used to calculate need for dialysis stations included a determination of the number of stations 
needed for home hemodialysis and peritoneal training. See WAC 246-310-280 (2005). However, the 
methodology that became effective in 2007 no longer counted training stations, but instead provided 
tiebreaker points to a facility that provided training services. See WAC 246-310-284, 288 (2007). 

https://app.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=246-310-210
https://app.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=246-310-220
https://app.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=246-310-230
https://app.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=246-310-230
https://app.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=246-310-240
https://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=246-310&full=true#246-310-823
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The 2006 rule-making file included a Concise Explanatory Statement (copy attached) which provides 
background to explain the meaning of the second sentence in the current WAC 246-310-800(10) about not 
designating all stations as self-dialysis training stations. The proposed 2006 rule defined kidney dialysis 
treatment centers under WAC 246-310-280(6) the same as the current definition. The Department received 
a public comment asking the second sentence to be dropped. The Department’s response was that the 
Department “did not eliminate the second sentence. The intent of the committee was that dialysis facilities 
not be solely for the purpose of self dialysis training.”  See page 34 of the attached concise statement.  
 
Discussion 

• The applicable statute does not define “kidney disease treatment facility.” 
• The Department has been delegated the authority to define the term. 
• The Department’s definition for kidney disease treatment centers is ambiguous as to whether it 

includes training facilities that do not provide in-center dialysis 
• The Department does not currently conduct CN review for training space, rooms, or equipment 

(“training accommodations”), there is no methodology to determine the need of the population to 
be served, and a kidney dialysis treatment center does not include training accommodations in the 
facility’s station count. 

• The second sentence in WAC 246-310-800(10) – “In no case will all stations at a given kidney 
disease treatment center or kidney dialysis facility be designated as self-dialysis training stations” 
– lacks clarity.  In Determination of Reviewability #21-02, DaVita asserts the meaning of the 
second sentence is that a facility exclusively dedicated to home training services does not meet the 
definition of a kidney disease treatment center.  Public comment in the earlier, related request for 
Determination of Reviewability #21-02 asserts the second sentence of this definition must be 
interpreted as meaning a facility exclusively dedicated to home training services is not permitted. 
We believe the interpretation of non-permittance is invalid because it assumes the Department’s 
CN Program has the authority to prohibit the establishment of a health care facility. The CN 
program does not have authority to prohibit a type of facility. If a facility is subject to CN review, 
the Department must conduct review and either approve or deny the application.  

• It is clear that since 2007, the Department has not considered dialysis training accommodations to 
be subject to CN review. At present, the Department does not have enough information to conclude 
that CN review of such accommodations serves the purposes for which the Legislature established 
the CN program.  

• DaVita confirms this location will not be capable of providing in-center hemodialysis services. 
• Because training accommodations in general are not subject to CN review, the HHD-only facility 

proposed by DaVita is not subject to CN review under the current rules.  
• If new information is made available to or discovered by the Department demonstrating that HHD-

only facilities like the one proposed by DaVita should be subject to CN review, the Department 
may undertake rulemaking to change the definition of “kidney disease treatment center,” WAC 
246-310-800(10), to include HHD-only facilities and establish review standards to determine the 
criteria for such facilities.  

 
CONCLUSION 
In conclusion, based on the totality of information considered, including a review of Chapter 70. 38 RCW 
and WAC 246-310, the HHD-only facility proposed by DaVita is not included under the definition of 
“kidney disease treatment center” and is therefore not subject to CN review. This decision is limited to the 
facts presented in this determination of reviewability.  
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APPEAL OPTION 

This decision may be appealed.  You or any person with standing may request an adjudicative proceeding 
to contest this decision within 28 calendar days from the date of this letter.  The notice of appeal must be 
filed according to the provisions of Revised Code of Washington 34.05 and Washington Administrative 
Code 246-310-610.  A request for an adjudicative proceeding must be received within the 28 days at one 
of the addresses listed on the following page. 
 

Mailing Address: 
Department of Health 
Adjudicative Service Unit 
Mail Stop 47879 
Olympia, WA 98504-7879 

Physical Address 
Department of Health 
Adjudicative Service Unit 
111 Israel Road SE 
Tumwater, WA 98501 

 
If you have any questions or would like to arrange for a meeting to discuss this decision, please call me at 
(360) 236-2955. 
 
 
Sincerely, 
 
 
Eric Hernandez, Program Manager 
Certificate of Need 
Community Health Systems 
 
cc: Department of Health, Office of Health Systems Oversight 
 


