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Concise Explanatory Statement 

Chapter 246-290 and 246-390 WAC 

PFAS Exception Rulemaking 

 

 

Comment Received Department of Health Determination 

We emphasize the need for certainty regarding these standards. 

While we understand that state standards cannot be less restrictive 

than federal requirements, we are currently investing significant 

resources in treatment technologies designed to meet the existing 

MCLs. Any future changes to these standards could disrupt ongoing 

design and construction efforts, which require years to complete and 

represent millions of dollars in investment, leading to increased 

project costs and delays, and create uncertainty for water systems 

attempting to plan and budget for compliance.  

We strongly urge the state to uphold the current MCLs and 

compliance standards to enable water systems to proceed 

confidently in their efforts to meet regulatory requirements.  

No change to proposed rule. Thank you for your comment. 

The department appreciates all of the efforts that water 

systems are taking to come into compliance with the PFAS 

regulations.  

The department believes that by adopting the current MCL 

values in the actual MCL table within the state rules, we will 

be able to uphold the current MCLs and continue to be 

protective of public health in Washington state while 

providing assurance to public water systems in meeting their 

regulatory requirements.  

Question Received Department of Health Response 

When the MCL is enacted on April 26, 2027, what are the specific 

implications for purveyors?  

On April 26, 2027, water systems will need to begin baseline 

compliance monitoring or increased monitoring for PFAS 

depending on what their initial monitoring discovered. 

Purveyors will continue to be required to complete public 

notification and information on their consumer confidence 

reporting in accordance with existing state rules, which are 

already more stringent than federal rules.  

Would we be considered in violation immediately after April 26, 

2027, if our system exceeds the MCL?  

No. Violations for exceedance of the MCL do not apply until 

April 2029.  
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Does the language in the table for PFAS contaminants mean that 

inclusion in the Consumer Confidence Report (CCR) is required, but 

an actual violation would not occur until 2029?  

Yes, that is correct.  

With EPA’s recent announcement to rescind the hazard index, as well 

as regulatory requirements for PFHxS, PFNA, and HFPO-DA (GenX), 

will PFHxS, PFNA, PFBS, and HFPO-DA (GenX) still have state 

regulatory requirements? Will these requirements only be for 

monitoring/public notifications or will they require treatment? 

 

While the EPA has made an announcement, they have not 

yet proposed the associated rules to align with that proposal. 

The department’s adopted rules place the MCLs within the 

associated tables of state rule as an MCL and would require 

treatment. However, future changes to federal regulations 

may require the department to do additional rulemaking.  

EPA’s recent statement announced extending the timeline for the 

MCL to go into effect and Tier II notifications to 2031. Will the state 

also extend its timeline for Tier II notifications and MCL compliance?  

The EPA has to complete rulemaking to extend the 

deadlines. The department’s rules adopt the deadlines by 

reference and any changes would subsequently apply in 

Washington without additional rulemaking.  

What timeline will the state require for Tier III notifications under the 

current sampling approach?  

The state already requires Tier III notification for 

exceedances of SALs. There is also an ongoing permanent 

rulemaking process to make the SAL values align with the 

MCLs. This would mean that exceedances of the MCL would 

require Tier II notification and Tier III notification in 

Washington. The federal rule requires Tier III notification 

starting April 26, 2027.  

Will the State Action Levels still remain, or will they be superseded by 

the EPA’s MCLs?  

Yes, State Action Levels will remain until superseded by the 

MCL for community and non-transient non-community Group 

A public water systems. Transient non-community public 

water systems will still be subject to SALs if required to 

sample by the state. This is part of the State Board of 

Health’s permanent rulemaking.  

The EPA’s rule requires meeting compliance through the running 

annual average (RAA) which is based on quarterly sampling. Will the 

State be adopting this sampling compliance criteria or will utilities be 

required by the State to follow WAC 246-290-310 which would 

require monthly finished water sampling?  

The state intends to move compliance determination to a 

running annual average. This is part of the State Board of 

Health’s permanent rulemaking.   
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